15:36
Що таке будівельний пилосос і чим він відрізняється від побутового

Призначення пилососа: сфера застосування
Функції та принцип роботи
Зовнішні відмінності побутових і промислових моделей
Відмінності у внутрішній конструкції
Види пилозбірників і систем фільтрації
підсумки
Будівництво - об'єкт великий і складний. Всі процеси, які відбуваються на майданчику, пов'язані з неминучим появою сміття. Це і дрібний пил, яка забиває легені і не дає дихати, і великі фракції - шматки бетону, цегли, і різні рідини. Діючи старим дідівським методом (мітелкою і шваброю), прибрати все це непросто. Для спрощення і прискорення збирання використовують спеціальний будівельний пилосос. За своєю суттю, це пристрій діє, як звичайний побутовий пилосос - всмоктує сміття і очищає повітря, пропускаючи його через фільтри.

Однак, технічні характеристики будівельного пилососа сильно відрізняються від побутового. Адже завдання у нього коштує в сотні разів складніше й об'ємніше. Тому, рішення - використовувати домашній пилосос замість будівельного - велика помилка.

Про те, що таке будівельний пилосос, як він влаштований і працює, де і як використовується, і чим будівельний пилосос відрізняється від побутового, я розповім в цій статті.

Де застосовують будівельні пилососи
str_pil1
Хороший будівельний пилосос швидко справляється з усіма можливими забрудненнями, якими рясніє будівництво. Він всмоктує великі фракції сміття в спеціальний контейнер, збирає рідини в бак. Продуктивність пристрою дуже висока, що дає можливість втягувати великий об'єм повітря і ретельно очищати його, пропускаючи через систему фільтрів. На них затримується 99,9% дрібнодисперсного пилу.

Крім цього, у більшості таких пилососів є силова розетка на корпусі, що дає можливість підключати його разом з електричним обладнанням ( відбійним молотком , перфоратором , дрилем , шлифмашинкой ). Таким чином, отримуємо ефект видалення пилу безпосередньо в процесі роботи. Це підвищує не тільки комфорт при роботі, а й безпеку. Адже дрібний пил забруднює дихальні шляхи працюючих людей, а ще псує електроніку, двигуни і механізми, забиваючись всередину.

Унікальна особливість - видалити будь-який бруд дуже швидко - розширює сферу застосування будівельних пилососів. Їх не менш активно, ніж на будівництві, використовують і на виробництві. Саме тому такий пилосос ще називають промисловим. Його підключають безпосередньо до верстатів , які обробляють дерево і метал, щоб збирати шкідливу для здоров'я майстра пил прямо в процесі роботи верстатного обладнання. Пристрій всмоктує як металеву, так і дерев'яну стружку, залишаючи робоче місце чистим, що підвищує і комфорт, і якість робочого процесу.

Як влаштований, і як працює будівельний пилосос
str_pil2
Розглядаючи принцип роботи будівельної установки, ми, дійсно, приходимо до угоди, що вони схожі з будь-якими домашніми пилососами. Ми маємо ті ж основні складові:

електропривод;
Вентилятор, що створює розрідження повітря і вакуум, в результаті чого і відбувається всмоктування повітря;
фільтри;
Пилозбірник (бак для сміття).
Корпус має вхідний отвір, до якого приєднується гофрований шланг і трубка з насадками. Всередині встановлена ​​система фільтрів. Для збору сміття є місткий контейнер.

Повітря з пилом всмоктується всередину, оскільки він прагне до зони вакууму. Велика частина забруднень осідає в контейнері, залишається дрібний пил. Вона разом з повітрям прагне до вихідного отвору, при цьому проходить складну систему фільтрів. Найдрібніші частинки пилу затримуються фільтруючими елементами. Виходить очищення повітря в кілька ступенів. В результаті, назовні виходить абсолютно чисте повітря.

Оскільки, промисловий пилосос може збирати сміття не тільки після роботи, але і при її виконанні, то використовувати його можна трьома способами:

Прибирання по закінченню робіт. Це традиційний спосіб - очистити приміщення після того, як робота закінчена. Так зручно прибирати великий сміття, розлиті рідини, різний бруд.
Підключення до інструменту. Для цього використовують спеціальний патрубок. Його підключають до спеціального штуцера, який встановлений у всіх моделей сучасних верстатів.
Всмоктування сміття під час робіт. Цей варіант схожий з попереднім, проте використовується, коли спеціального штуцера-перехідника в будівельному або станковому обладнанні немає (перфоратор, дриль). В цьому випадку шланг з всмоктуючої трубкою встановлюють безпосередньо в робочій зоні або як можна ближче до неї. Пил виникає і відразу ж видаляється, що не дозволяє їй накопичуватися в повітрі і забруднювати його. На допомогу при такому способі приходить силова розетка на корпусі пилососа. Якщо включити в неї шлифмашинку, наприклад, то пилосос включиться синхронно з нею і буде миттєво всмоктувати дрібний пил, що виникає при шліфуванні.
У чому відмінність будівельного і побутового пилососа зовні
str_pil3
Принцип роботи (всмоктування частинок і очищення повітря від пилу) однаковий у всіх пилососів. Та й пристрій будівельного пилососа, за фактом, дуже схоже на конструкцію побутового пилососа. Зовні ми бачимо відмінність тільки в розмірах: більше корпус, більше бак для сміття. Тому нерідкі випадки, коли власники майстерень і цехів, з метою економії грошей, використовують побутові пилососи на своїх робочих місцях. Таке рішення помилково в корені. По-перше, ви просто угробите домашній пилосос. А по-друге, якісної очистки повітря таки не доб'єтеся.

Справа в тому, що будівельний пилосос має специфічні відмінності в конструкції, не помітні на перший погляд. До того ж, його робочі показники потужності, розрідження повітря і продуктивності в кілька разів вище, ніж у побутового.

Якщо розглядати відмінності будівельного пилососа і побутового, то першим пунктом йдуть зовнішні відмінності. До них відносимо:

Вага (не менше 5-20 кг - що незрівнянно з побутовими пилососами).
Розміри. Габарити збільшені, через велику контейнера для сміття і корпусу, в якому захований потужний мотор і вентилятор.
Великий і міцний протиударний корпус (як правило, металевий). Оскільки вага приладу значний, то в обов'язковому порядку є підсилює рама внизу з транспортувань колеса і гальмують роликами.
Довгі гофровані шланги. У деяких моделей вони досягають 10 метрів що надає високу мобільність будівельним пилососів.
Набагато збільшений мішок (20-30 літрів - це ще крихітні пилососи, на виробництві використовують пристрої з контейнерами на 200 літрів).
Силова розетка на корпусі, за допомогою якої пилосос працює синхронно з електроінструментом, всмоктуючи пил безпосередньо під час роботи обладнання. У побутових приладів такої фішки немає.
Які відмінності заховані в корпусі пилососів
str_pil
Всі інші відмінності цих двох видів пилососів - промислового і побутового - знаходяться всередині. І вони пояснюють, що у будівельних і побутових пилососів абсолютно різна завдання і різний предмет прибирання. Тобто, які забруднення, і в якій кількості вони здатні видалити.

Побутовий пилосос вельми непогано видаляє домашній пил. Він з легкістю всмоктує і невеликі частинки сміття. Однак якщо тягнути пил будівельну, то дрібнодисперсний азбест і цемент пройдуть через фільтр і виявляться знову в повітрі. Ніби й не прибиралися. Гірше того - при проходженні через нутрощі пилососа, така шкідлива пил осяде на двигуні і виведе його з ладу.

Промисловий же пилосос здатний швидко прибрати виробничий сміття у великому обсязі, втягує великі частки забруднень, видаляє рідку бруд. А ще чистить повітря від дрібного пилу. Подібну роботу побутової пилосос не зробить ні в якому разі, навіть, якщо він найсучасніший і потужний.

Щоб мати можливість справлятися з різним розміром сміття, з великим його кількістю і очищати повітря до показника 100%, будівельний пилосос має ось які відмінні риси:

Надійний професійний електропривод, потужність якого дозволяє тягнути великий сміття у великому обсязі. Причому, не час від часу (як це робить побутової агрегат), а постійно, іноді й цілу робочу зміну без перерви на охолодження. Або ж цілу добу. Показник потужності знаходиться в діапазоні від 1.5 до 50 кВт.
Вакуумна турбіна (посилений вентилятор для створення розрідження). Висока потужність двигуна в поєднанні з турбіною тягнуть за собою і підвищення інших технічних показників будівельного пилососа. Ми маємо на увазі продуктивність - це кількостей повітря, яке пилосос пропускає через себе за хвилину часу і очищає. Показник становить від 4000 до 7500 літрів в хвилину.
Створення потужного вакууму і, в результаті - потужної сили всмоктування. Промислові агрегати мають дуже високі показники розрідження повітря, що досягають у найпотужніших моделей 250-300 мБар.
Фільтруючу систему (не просто тканинний мішечок, а багатоступеневу фільтрацію).
Фільтри і пилозбірники варто розглянути докладніше, адже саме вони відповідають за очищення території від сміття, а повітря - від пилу.

Які пилозбірники і фільтри є у будівельних пилососів
5spil
У побутових пилососів ми зустрічаємо різні типи пилозбірників. Аналогічно і у будівельних пилососів, їх є два види:

Мішкові (з мішками - матер'яними, паперовими, поліетиленовими);
Безмішкові (коли сміття збирається безпосередньо в контейнер).
Кожен з цих сміттєзбірників має свої переваги і недоліки.

Тканинні мішки. Найпопулярніші. Дешеві, практичні. Вони використовуються багато разів, їх можна чистити і витрушувати. Сьогодні вони виконуються не з натурального брезенту або сатину, а з сучасної синтетики. Вона міцніше, легше чиститься. Найчастіше, це популярний флазелін. Мінуси тканинних мішків - пропускання дрібного пилу. Тобто, такий мішок, навіть подвійний, - це не захист від дрібнодисперсного будівельного пилу. Захистом є поролоновий багатошаровий фільтр і додатковий HEPА-фільтр, які є в будівельних пилососах.
Паперові мішки. Хороші тим, що чистити і витрушувати їх не потрібно. Просто викинути при наповненні, так як вони одноразові. Це комфортно (хоча і дорожче). Ще один плюс - папір щільніше, ніж флазелін. Вона краще затримує дрібні частинки пилу. Але потрібно завжди мати запас мішків для заміни. Не приведи Господи, ваш мішок порветься або переповниться, а під рукою немає резервного. Це означає зупинку виробничого процесу в окремих випадках. І ще один мінус паперу - вона нетривка. Паперовий мішок цілком може порватися від гострого шматка цегли або скла, а адже на будівництві такого «незручного» сміття дуже багато.
Контейнерний мішок. Промисловий пилосос циклонного типу створює потужну відцентрову силу. Завдяки їй, тверді частини сміття осідають в баку, звідки їх просто вивантажують. Подібні прилади відрізняються високим шумом, адже тверді частини забруднень б'ють по стінках контейнера. Добре всмоктують вони вологі забруднення і рідку бруд. У деяких моделей циклонного типу вбудовані мішкові пилозбірники, завдяки чому основний фільтр менше забруднюється.
Пилозбірник-аквафильтр. Сьогодні на піку популярності промислові пилососи, в яких задіяний аквафильтр. Суть очищення полягає в тому, що зібране сміття проходить крізь водяний шар. Він змочується і осідає у воді. При цьому мелкодісперсная будівельний пил разом з повітрям спрямовується до іншого фільтру, сепараторні. Виходить багатоступенева система, яка найкраще виробляє очищення і від великих фракцій сміття, і від частинок пилу. Аквафильтр - це дуже ефективно і результативно. Однак, є і свої нюанси. Такі пилососи не призначені для усунення важкого будівельного сміття. Вони ефективні при збиранні пилу на великій площі.

Найпопулярніші промислові пилососиТОП 5
Metabo ASA 25 L PC (602014000)
Metabo ASA 25 L PC (602014000)
8 446
6 499 грн
Forte VC2016S (83933)
Forte VC2016S (83933)
1 909 грн
Einhell TC-VC 1812 S
Einhell TC-VC 1812 S
1 234 грн
Metabo AS20L (602012000)
Metabo AS20L (602012000)
5 903
4 199 грн
Metabo ASA 30 L PC Inox (602015000)
Metabo ASA 30 L PC Inox (602015000)
9 404
7 899 грн
Як я вже сказав, будівельний пилосос тим і хороший, що його очищення площі і повітря не обмежується тільки пилозбірником. У кожного промислового пилососа є ще багаторівнева фільтруюча система. Вона призначена для очищення повітря від пилу. До фільтрів відносяться:

Основні. Це багатошарові фільтри, виконані з поліестеру, поліуретану, нейлону. Деякі з них одноразові (можна викидати разом з пилом). Інші - багаторазові. Другий варіант кращий, так як виходить економніше. Такі фільтри потрібно регулярно чистити від пилу. Залежно від встановленої в пилососі системи очищення, фільтр можна чистити по різному. Його можна мити і чистити вручну, або ж вдаватися до автоматичного струшуванні і очищенню фільтра (натисканням однієї клавіші).
Додаткові. До них відносяться картріджний фільтр, який утримує частинки пилу розміром 1 мікрон. А також популярний фільтр HEPA, здатний затримати в собі дрібний пил, як будівельну, так і текстильну, мінеральну, хімічну, органічну.
висновки
str_pil6
Підводячи підсумки, бачимо, що будівельний пилосос відрізняється від побутового, як зовні (вагою, габаритами, наявністю розетки на корпусі, довгими шлангами), так і внутрішніми складовими. Серед останніх, виділяємо потужність двигуна, вакуумну турбіну і багатоступеневу систему фільтрації повітря.

Вказані відмінності тягнуть за собою підвищену продуктивність будівельного пилососа, можливість працювати безперервно цілу добу на виробництві, завдяки професійному, добре захищеному електроприводу.

Продумані фільтруючі системи дають будівельному пилососа унікальну здатність очищати не тільки майданчик від сміття та рідкого бруду, а й повітря від найдрібніших частинок пилу.

Побутовий пилосос не має такої потужності двигуна, збільшеного пилозбірника і системи фільтрів. Тому при подібному режимі і навантаженні він швидко вийде з ладу, і з забрудненнями не впорається.

Переглядів: 303 | Додав: instrumentylviv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0