14:27
Ремонт кутошліфувальної машини своїми руками

      Болгарка - це популярний інструмент, який використовують і в побуті, і в професійній діяльності. Проблема лише в тому, що, як і будь-яка техніка, рано чи пізно вона виходить з ладу. Чи можна відремонтувати болгарку своїми руками, не звертаючись в майстерню - безумовно деякі прості поломки можна виправити і самим. У статті ми розберемо деякі з них. Для ремонту болгарки самостійно знадобиться мультиметр, викрутки, плоскогубці та інші інструменти, які ми будемо описувати для конкретних випадків. Найчастіше в супровідних документах, які йдуть до УШМ, описуються всі найчастіші несправності і способи їх усунення.

Як влаштована болгарка зсередини:
   

     Болгарка з'явилася на ринку вже дуже давно і ніяких особливих змін в своєму пристрої не зазнала. Так, якісь деталі вдосконалюються, використовуються більш якісні матеріали для виготовлення, але нічого більше. У корпусі УШМ встановлений асинхронний двигун і редуктор - на цьому, власне, все. Болгарка працює з різними насадками, що дозволяє їй різати, шліфувати, заточувати інструмент, зачищати поверхні і так далі. Робота йде за одним принципом: насадка крутиться під час роботи з великою швидкістю, виконуючи свою функцію.

      Розібравши інструмент, всередині ми знайдемо: щітки і редуктор, статор, колектор та інші необхідні для роботи деталі Кожна з них, виходячи з ладу, призводить до поломки. Харчування болгарки може йти від мережі, акумулятора, бензину, стисненого повітря, що подається під високим тиском.

      Сьогодні ми поговоримо про ремонт тільки електричних болгарок, які живляться від мережі.

      Щоб інструмент функціонував справно, працювати якісно повинні всі його вузли. При виході з ладу хоча б одного з них - робота зупиняється. Щітки передають енергію колектора, перетворюючи електричну в механічну. Якщо розібрати корпус інструменту, то можна побачити вигладжену щітками майданчик. Дуже часто можна побачити, як вони світяться. До речі, цей показник може говорити про їх справності і функціональності якоря.

Редуктор болгарки дуже важливий для її роботи. Він є посередником між якорем і валом, передаючи останньому рух, яке і примушує обертатися насадку УШМ під час роботи.

Ще один вузол, про який варто поговорити - це статор. Він є вкрай складним і містить обмотку, яка впливає на обертання ротора. Якщо статор вийшов з ладу, то тут слід звернутися тільки в майстерню - самостійно провести його ремонт не вдасться.

Загальна про болгарки і її устрій
Поглянувши на  болгарку , ви побачите, в першу чергу, пластиковий корпус. На ньому розташовані кнопки системи управління інструментом і регулятори додаткових функцій таких, як плавний пуск або регулювання швидкості і кількості оборотів.

Усередині знаходяться щітки, підшипники (вони можуть бути різного типу) і, безпосередньо, сам движок.

Але, цього мало, щоб почати самостійний ремонт болгарки. Потрібно розуміти, як працює електричний двигун інструменту. Тому нам необхідна буде його схема.


На ній ми побачимо, що дві обмотки послідовно підключені до проводу живлення стандартних двісті двадцять Вольт. Між собою обмотки не контактують, але за допомогою контактів вони мають зв'язок з вугільними щітками, а через них - з колектором.

принцип подлключенія болгарки
Якір має багато обмоток, але до щіток підключаються тільки дві з них, а причиною поломки служить зазвичай розрив електричного кола. Перевірити справність тут допоможе тестер, який стане в нагоді не тільки при ремонті болгарки, а й будь-якого інструменті або приладу, де є електрика.

Щоб правильно перевірити прилад на працездатність і з'ясувати, де стався обрив ланцюга, потрібно мультиметром, з виставленим на ньому найменшим напругою, почати перевірку від дроту йде від розетки, і послідовно продіагностувати все вузли по порядку.

Найчастіші поломки болгарки - це:

· Знос колектора при частій і інтенсивному навантаженні;

· Проблеми з вимикачем;

· Поломка щіток, так само причина - знос або сильне забруднення;

· коротке замикання;

· Перегрів;

· Пошкодження дроту, що йде від мережі.

Звичайно, можуть бути й інші проблеми, але ці самі ймовірні.

Як усунути дрібні поломки
як усуне дрібні поломки болгарки

Якщо ваша УШМ відмовилася включатися, то, коли проблема невелика, ремонт під силу зробити самостійно без звернення до майстерні. Тільки не забудьте при цьому, якщо у вас прилад знаходиться на гарантії, то розкривати болгарку самостійно не можна - цим ви позбавите себе гарантійного ремонту. Тут відразу потрібно звертатися до профільного сервісний центр.

Для того, щоб з'ясувати чому не працює шліфувальна машинка потрібно йти від більш простого до складного. Спочатку перевірте - а чи є в приміщенні світло в принципі. Якщо так, то перемкніть інструмент в іншу розетку і бажано в іншій кімнаті, прибравши подовжувач, якщо він був. У тому випадку, якщо не допомогло - уважно огляньте шнур живлення. Він міг пошкодитися в процесі експлуатації - зовні ви нічого не помітили, приступайте до розбирання корпусу болгарки. Провід потрібно перевірити тестером, тоді ви точно будете знати, пошкоджений він чи ні. Якщо так - то просто замініть його на новий. Якщо ж після заміни кабелю інструмент не працює або він виявився цілим, то потрібно йти далі.

Огляньте кнопку включення. Акуратно розберіть її обов'язково позначаючи дроти і клеми або робіть фотографії на телефон в процесі, щоб потім не переплутати нічого в процесі зворотного збірки. Якщо ви неправильно підключіть контакти, то викличете коротке замикання, яке призведе до дуже серйозних проблем.

Якщо кнопка несправна - то варто її замінити.

Якщо з кнопкою все в порядку, огляньте (при його наявності) регулятор частоти обертів. Після чого, якщо несправність так і не знайшли, переходите до щіток. Вони можуть бути сильно засмічені і лагодження не піддаються, а вимагають повної заміни. Зробити це неважко.

Зазвичай графітові щітки або вугільні на болгарки, при інтенсивному використанні інструменту, служать близько півтора - двох років. Зношуються вони швидко і вимагають заміни. Не забудьте при заміні щіток знеструмити болгарку і зняти викруткою з заізольованої ручкою залишкову напругу з них.

Зазвичай щітки просто прикручені і потрібно відкрутити кріплення і замінити на нові. Бувають моделі болгарок, де щітки можна замінити без розбору корпусу - там встановлені спеціальні заглушки, які просто знімаються на період ремонту.

Варто відзначити, що щітки необхідно змінювати на точно такі ж і ніякі інші вашому агрегату не підійдуть. Після цього включіть УШМ на хвилин 10-15 на холостий хід для «притирання» нових щіток.

Якщо у вас вийшов з ладу вимикач, то включати болгарку безпосередньо заборонено. Це призведе до того, що заклинить диск і він просто розлетиться, завдавши серйозні травми оператору. При несправному регуляторі швидкості замінити його необхідно повністю, так як ремонту він практично ніколи не підлягає.

Як перевірити болгарку мультиметром або лампочкою
Найзручніше застосовувати для діагностики тестер або інакше його називають мультиметр. На крайній випадок можна взяти звичайну індикаторну викрутку, а якщо немає і такої - то лампочку з парою проводів. Тестер покаже повну картину електричного кола і її несправностей, а ось індикаторна викрутка і лампочка тільки є чи ні напруга.

Перевіряємо якір дроселем
Перевірка якоря дроселем болгарки

Дросель - це, по своїй суті, трансформатор з первинною обмоткою і магнітним зазором в осерді. З його допомогою можна дізнатися якщо замикання між витками якоря на обмотці чи ні. Якщо покласти якір в магнітний зазор, то його обмотка буде грати роль вторинної для трансформатора. Якщо прикласти металеву лінійку і включити дросель, то при наявності межвиткового замикання у якоря, лінійка завібрує або почне намагнічуватися до нього. Перевертаючи металеву лінійку під різними кутами можна перевірити всі витки. Якщо вона вільно пересувається, то ніякого замикання немає.

Перевіряємо обрив харчування
перевірка обриву проводки болгарки

Найчастішою проблемою є пошкодження кабелю живлення. Обрив відбувається всередині ізоляційної оболонки в зовні ніяк не бачимо. Якщо внутрішня ізоляція пошкодиться, то може статися коротке замикання. Для того, щоб перевірити чи все в порядку з проводом - розберіть корпус болгарки і перевірте чи є напруга на клемах, які йдуть до вимикача з боку силового кабелю. Якщо їх від'єднати, то перевірити можна за допомогою тестера кожну жилу. Хоча це зайвий клопіт - якщо напруги немає, то провід треба міняти цілком.

Перевірка статора
перевірка статора болгарки

Для перевірки статора потрібно його повністю від'єднати від мережі живлення, точніше дві обмотки, які з нею пов'язані. Після чого заміряйте опір тестером, виставивши прилад на двісті Ом. Якщо з обмоткою все в порядку, то ви побачите результат близько одного Ома. На обмотці з обривом буде зашкалювати за десятки і сотні.

Можна побачити несправну обмотку і візуально - якщо було замикання, то буде сажа і нагар на внутрішній стороні статора. У будь-якому випадку - при несправності статор просто змінюють на новий. Ми дуже не радимо вам займатися перемотування обмоток та іншими експериментами. Особливо якщо ви не електромонтер з досвідом подібної роботи. Ми дуже не радимо вам займатися перемотування обмоток та іншими експериментами. Особливо якщо ви не електромонтер з досвідом подібної роботи.

 

Перевіряємо якір за допомогою тестера
перевірка якоря болгарки за допомогою тестера

Проблема якоря може бути в обриві обмотки і в їх замиканні. Щоб з'ясувати чи є обрив, потрібно заміряти опір по колу між стоять поруч пластинками колектора. Показання тестера повинні бути в межах одиниці всюди. Якщо цифри будуть вищими, то значить є несправність.

Другий випадок визначається шляхом виміру між магнітопроводом і тими ж пластинками.

Якщо ж потрібно знайти замикання між витків, то зверніться до способу, який вже описаний вище.

При виявленні несправності в обмотці ротора, принцип вирішення проблеми - його повна заміна на аналогічний. Перемотувати обмотку треба вміти, а це навіть не кожен електрик знає, як робити правильно. Загалом не ризикуйте і поміняйте якір на новий.

плавний пуск
плавний пуск болгарки
Будь-який з вузлів, в якому знайшли несправність, потрібно міняти, а не намагатися відремонтувати самостійно. Так як без наявності кваліфікаційного досвіду ви легко дрібну несправність перетворите в величезну проблему в плоть до покупки нового інструменту.

Щоб перевірити плавне включення потрібно взяти звичайний амперметр і подивіться на скачки струму при підключенні і без нього. Хоча зазвичай при проблемах з цим вузлом досить просто подивитися, як болгарка функціонує на різних режимах.

Графітові або вугільні щітки - як перевірити
перевірка счеток на болгарки

Перша ознака несправності щіток - це нерівномірний кільце світіння навколо колектора з періодичними спалахами. Пам'ятайте, ми говорили вище, що за світінням можна зрозуміти справні щітки болгарки чи ні. Тут потрібно тільки заміна щіток на точно такі ж.

кнопка пуску
Дуже часто ламається кнопка запуску болгарки. Буває це через банального попадання пилу і дрібного сміття. Дізнатися працює вона чи ні легко - подивіться чи є напруга на її вихідному контакті індикаторною викруткою, лампочкою або тестером. Ремонтувати при несправності нічого не потрібно - просто замініть кнопку на нову і все.

Регулятор обертання перевірити ще простіше - він буде щось змінювати кількість обертів, або ні. При несправності - замінюйте на новий.

статор болгарки
статор болгарки

При виході з ладу статора зазвичай болгарка починає давати збої в роботі. Це відбувається при короткому замиканні обмотки і тоді обертання починає йти з числом оборотів перевищує допустимі. Тут, на жаль, тільки ремонт у професійній майстерні може допомогти. А щоб такого не сталося якомога довше - проводите своєчасну профілактику інструменту та його чистку з заміною щіток.

Якщо ж ви хочете замінити статор самі, то для цього треба зняти редуктор з болгарки, прибрати планку кріплення і ротор, зняти захист з статора, відключити дроти від нього і витягти. Зазвичай статор дуже міцно сидить в корпусі і витягти його важко, як і поставити на місце новий. Припустимо в процесі трохи постукати по корпусу киянкою.

ротор
ротор болгарки

Ротор виходить і ладу при частих перегревах, великих і довгострокових навантаженнях, засмічуванні пластин колектора. Він дає про себе знати виразним запахом гару, навіть може піти дим з болгарки. Негайно відключайте харчування, інакше несправний редуктор може почати руйнувати зуби шестерень в роторі. Поломки ротора можна запобігти правильною експлуатацією і своєчасною профілактикою.

колектор болгарки
колектор болгарки

Щоб дістатися до колектора потрібно прибрати ротор і редуктор. Якщо є канавки, то їх протачивают за допомогою токарного верстата, решта ж можна видалити за допомогою шліфування. Шліфування виробляють за допомогою стеклобумагі. Перед тим, як почати проводити будь-які роботи з колектором, необхідно зняти підшипники і в процесі не допускати змішування його і биття. Після чого обов'язково потрібно прибрати всі шорсткості на ламелях. Загалом робота складна і важка, не у кожного вдома є товарний верстат або доступ до нього. Тут простіше знову звернутися в майстерню.

Як правильно розібрати болгарку
як правильно розібрати болгарку

При розборі інструменту можна його ненароком пошкодити. Якщо ви плануєте робити це вперше, то спочатку прочитайте покрокову інструкцію розбирання болгарки. Алгоритм тут досить простий.

· Зніміть насадку з болгарки.

· Приберіть, акуратно відкрутивши, рукоять.

· Знімете захисний кожух.

· Якщо на вашій моделі щітки знімаються через спеціальні технічні віконця, то приберіть їх. Якщо ж такого не передбачено, то продовжуйте розбирати інструмент далі.

· Зніміть редуктор з движка вашої УШМ. Його потрібно потягнути і разом з ротором - робиться це без особливих зусиль.

· Після чого в корпусі повинен залишитися тільки статор, який можна вийняти після зняття кріплень. Сидіти він може щільно, так доведеться постаратися для його вилучення.

· Для розбору редуктора треба зняти з нього кришку, відкрутивши гвинти. Під нею можна буде побачити шестерні.

· Для зняття якоря приберіть гайку, яка буде знаходитися всередині редуктора.

· Щоб прибрати підшипник застосовуйте спеціальний інструмент - знімач. Інакше великий ризик того, що ви пошкодите вал.

Механічні поломки УШМ
механічні поломки болгарки

Ці поломки бувають в таких вузлах, як редуктор, фіксатор шпинделя (кнопка стопорная), кріплення фланцевий, підшипникова частина.

Найчастіше виходять з ладу підшипники. Вони можуть зношуватися, а можуть пошкоджуватися при неправильній експлуатації інструменту. Наприклад, болгарку використовували як штроборез, але модель була на кулькових підшипниках - вони просто вийдуть з ладу дуже швидко. Для штробірованія потрібен інструмент з підшипниками будь-якого іншого типу, наприклад, роликовими.

При виході підшипників з ладу вони можуть потягнути за собою і сам редуктор, просто поламавши зуби шестерень. Тут все досить просто - замініть вийшли з ладу деталі на нові і ваша болгарка знову буде в строю.

Щоб зрозуміти, що підшипники готові ось-ось зламатися, допоможе видаваний ними шум під час роботи. Інструмент необхідно відключити і повністю знеструмити. Після того як при розбиранні доберетеся до підшипникового вузла, покачайте його в різні боки. Якщо все в порядку люфтіть він не буде, а якщо є знос, то помітно буде відразу - підшипник просто буде ходити ходуном. Щоб його замінити скористайтеся знімачем, саму ж обойму вилучіть за допомогою мітчика - просто вкрутіть його в неї і вийміть. Застосовувати народні методи для заміни підшипників типу молотків і лещат - не радимо.

Чистка колектора болгарки
Щоб агрегат працював справно довгі роки необхідно, в першу чергу, проводити регулярну очистку колектора. Його стан безпосередньо впливає на роботу щіток і при їх нормальному стані інструмент буде експлуатуватися куди як більший термін.

Для проведення чистки колектора болгарки вам буде потрібно приготувати:

• наждак зернистості 1000 і 2000;

• коло з повсті;

• дриль (можна замінити шуруповертом);

• пасту ГОІ;

• невеликий напилок або надфіль;

• щітку (підійде стара зубна) 4

• голку.

При роботі не забудьте прибрати фаски з ламелей, тут вам і стане в нагоді маленький напилок або надфіль.

розбираємо редуктор

Редуктор буває розібрати дольной складно. Особливо важко зняти шестерні і підшипник. Приберіть кришку і вимкніть статор від ротора. Підшипник можна прибрати після того, як зніміть стопорне кільце.

Шестерні, при їх несправності, потрібно міняти повністю. Стопорний фіксатор також не підлягає ремонту і вимагає заміни.

Поради по розбиранню болгарки
поради по розбиранню болгарки

Все болгарки складаються з двох основних частин по своїй суті: це корпус приводу з пластика і сам редуктор. Також розбирається рукоятка, зазвичай в ній знаходиться підведення живлення і система управління. Також приготуйте плоскі і хрестові викрутки, плоскогубці, знадобляться і тестер (мультиметр), амперметр або осцилограф.

Щоб робота по самостійному ремонту була швидкою і якісною - дотримуйтеся простих рекомендацій.

Обов'язково відключіть болгарку від джерела живлення. Після цього і до моменту повного складання включати в мережу інструмент категорично заборонено!

Підготуйте стіл - він повинен бути чистим, а освітлення яскравим.

Щоб не забути в якому порядку що підключався - робіть фотографії або якось позначайте порядок розбирання болгарки.

Розбирайте болгарку не поспішаючи, дуже акуратно, щоб не пошкодити обмотки.

Техніка безпеки
Щоб не отримати травм потрібно не тільки правильно експлуатувати інструмент, але і проводити його розбирання і ремонт.

1. Неприпустимо проводити будь-які ремонтні роботи, якщо пристрій включено в мережу або з неї не знято акумулятор.

2. Перш ніж почати знімати підшипник - озаботьтесь хорошим упором.

3. Для того, щоб вибити якусь деталь дозволено застосовувати вибивання, виготовлені з м'яких матеріалів.

4. Бити молотком або іншим інструментом безпосередньо по підшипника при його запресовуванні - категорично заборонено. Удари наносяться строго по трубці, яка і проштовхує підшипник на місце.

5. Після демонтажу підшипників їх треба ретельно очистити шляхом видалення старого мастила і промивання в спирті або ацетоні.

6. Після запресовування підшипників необхідно перевірити їх на люфт погойдуванням.

Правила експлуатації болгарки
Болгарка або кутова шліфувальна машинка з'явилася на ринку ще в минулому столітті. Спочатку її почали виробляти в місті Пловдив, в Болгарії - звідси і пішла така назва міцно закріпилася за цим інструментом.

Болгарка призначена для роботи з такими матеріалами, як метал, камінь, дерево і інші. З її допомогою можна різати, шліфувати, полірувати. Щоб ваш інструмент радував вас багато років справної і безремонтної роботою, потрібно дотримуватися простих правил по експлуатації болгарки.

Не можна встановлювати насадки більшого розміру, ніж зазначено в документах, що додаються до УШМ. Для цього необхідно знімати захисний кожух, а це прямо суперечить техніці безпеки по роботі з болгаркою.

Болгаркою можна працювати з таким матеріалом, як ДСП - використовуйте ножівку.

При роботі з УШМ необхідно дуже міцно її тримати, обов'язково вдягайте рукавички, вони не дозволять вискочити агрегату з спітнілих рук. При шліфуванні необхідно застосовувати болгарку з двома ручками так само, як і при штробірованія.

При роботі з металом тримайте під рукою засоби для пожежогасіння. Приберіть подалі всі горючі матеріали, не використовуйте одяг, забруднену легкозаймистими рідинами, не користуйтеся в місцях, де багато парів бензину, гасу або інших горючих речовин.

Всі матеріали необхідно щільно закріплювати до початку роботи з ними.

Здійснювати тиск на заготовку неприпустимо, сильно натискати на сам інструмент також не можна. Дозволяється тільки щільно тримати його злегка притискаючи до матеріалу.

заходи захисту при роботі з болгаркою

Не забувайте про особисту захисту при роботі з таким небезпечним інструментом як болгарка. Використовуйте респіратор зі змінними фільтрами, якщо має бути пильна робота, захищайте очі окулярами, а голову каскою, на руках повинні бути рукавички. Одяг з негорючих тканин, щільна, що закриває повністю руки і ноги.

Відмінним варіантом для захисту голови служить спеціальна каска з прозорим забралом. Уже не раз такий захист рятувала життя працюючим з болгаркою, коли диск розлітався на всі боки.

Будьте обережні, не забувайте, що краще будь-якого ремонту - його профілактика. Якщо у вас немає досвіду роботи з електроінструментами в плані їх розбирання, діагностики і ремонту - віднесіть болгарку в профільну майстерню. Це буде найправильнішим варіантом.

Переглядів: 480 | Додав: instrumentylviv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0