15:29
Що таке УШМ (Болгарка): види і сфера застосування

зміст:

Чому кутову шлифмашинку називають болгаркою
Поділ УШМ на класи і види
Головні технічні характеристики при виборі
На які додаткові функції звернути увагу
Області застосування болгарок
Якщо ви починаєте ремонт в будинку, то болгарку потрібно придбати перш за все. З її допомогою можна швидко порізати будь-який матеріал, розпиляти металеві труби, проштробити канавки під електропроводку в стінах, навіть досить пристойно розкроїти керамічну плитку. Також болгарка відмінно шліфує поверхні, відрізані краю, зачищає, здирає стару фарбу або лак. Працює вона однаково ефективно з каменем, цеглою, цементом, мармуром, деревом і металом. Загалом, цей інструмент - на всі випадки життя. Болгарка настільки зручна і універсальна в застосуванні, що про неї говорять: роби, що хочеш, тільки постав потрібну насадку.

Про те, для чого потрібна болгарка, які види цього інструменту існують, і де вони застосовуються, я розповім в даній статті.

Як правильно: УШМ або болгарка
ushm1
Щоб зрозуміти і запам'ятати, що таке УШМ, потрібно трохи копнути в історію цього дивного пристрою. Справа в тому, що спочатку інструмент був розроблений, як машинка для шліфування. Шліфування проводилася за допомогою наждачного диска. Для того, щоб проникати у вузькі і стиснення місця, прилад оснастили унікальним кутовим редуктором. Через нього крутний момент передавався на шпиндель, який обертав насаджений шліфувальний круг. Виходячи з незвичайної конструкції редуктора, пристрій назвали кутова шліфувальна машинка, скорочено - УШМ.

Який майстер і коли саме придумав, що замість шліфувального круга можна поставити ріжучий диск - історії невідомо, але цього умільцю - честь і хвала. Бо саме він зробив машинку не тільки шліфувальної, але і ріжучої. Виявилося, що функцію розкрою і пропила УШМ виконує чудово, набагато краще, ніж інші електричні пилки. Вона настільки добре пиляє, що багато новачків вважають її пилкою, а про функції шліфування навіть не здогадуються. Тому назва УШМ багатьох майстрів ставить в тупик: чому це улюблену болгарку називають якимись дивними буквами?

Кутошліфувальна машинка (УШМ) - правильна назва цього унікального інструменту. А болгарка - його друге ім'я. А все тому, що першим виробником машинки для шліфування була болгарська фірма Спаркі. Так і вийшло, що в нашій країні майстри стали любовно називати невелику і комфортну машинку болгаркою, підкреслюючи цим її походження.

Сьогодні назва «болгарка» вимовляється в десятки разів частіше, ніж УШМ, і є таким же вірним і правильним назвою цього багатофункціонального приладу.

Які бувають класи і види болгарок
ushm2
Сьогодні болгарок випускається велика кількість. Щоб визначитися при їх виборі, потрібно знати, для яких завдань ви купуєте машинку. Чи потрібна вам велика і потужна УШМ , здатна цілий день працювати під навантаженнями, або ж зручна маленька болгарка для розкрою дерева або каменю, або ж ви шукаєте прилад для шліфування і зачистки. Виходячи з того, як довго і часто потрібно працювати болгаркою, визначають два основні класи цих машин:

Побутовий.
Професійний.
Побутова кутова шліфувальна машина , як правило, малопотужна. Насадки до неї встановлюються невеликого розміру. Сама машинка легка і компактна. Ними добре різати і шліфувати невеликі деталі. Двигун у таких УШМ сильно гріється, тому необхідно робити перерви для його охолодження.


Найпопулярніші побутові УШМТОП 5
Metabo W 650-125 (603602010)
Metabo W 650-125 (603602010)
2 510
1 149 грн
Craft CAG 180 / 1900е
Craft CAG 180 / 1900е
1 120 грн
Phiolent МШУ2-9-125Е (Ч) (94)
Phiolent МШУ2-9-125Е (Ч) (94)
1 192
959 грн
Craft CAG 125 / 1200Е
Craft CAG 125 / 1200Е
683 грн
Craft CAG 150 / 1400Е
Craft CAG 150 / 1400Е
928 грн
Професійна болгарка призначена для великих обсягів робіт, для тривалого використання. Крім того, що вона набагато могутніше і коло у неї більше, вона ще й здатна працювати довго без перегріву. Ще відмінна риса професійних болгарок - різні електронні «навороти», що підвищують комфорт при використанні (типу «плавного пуску», регулювання швидкостей, константної електроніки, автоматичного відключення щіток і т.д.).

Інструменти професійного класу можуть працювати з самими твердими матеріалами, диск у них досягає розміру 125-230 мм, однак вони набагато важче і величезні. Ну, і, відповідно, дорожче. Тому, націлившись на нескладні побутові роботи, навряд чи варто переплачувати за дорогі функції і дуже стійкий до навантажень електропривод. Адже разом з ними ви отримаєте і велику вагу і габарити.


Найпопулярніші професійні УШМТОП 5
Makita GA5030
Makita GA5030
1 599 грн
Einhell TE-AG 18 Li - Solo (4431110)
Einhell TE-AG 18 Li - Solo (4431110)
1 668 грн
AEG WS 13-125 XE
AEG WS 13-125 XE
2 653 грн
Makita 9558HNG
Makita 9558HNG
2 099 грн
Metabo WEV 15-125 Quick (600468000)
Metabo WEV 15-125 Quick (600468000)
5 476
3 899 грн
Ще одна класифікація на види відштовхується від кількості ручок у болгарки. Є два види:

Одноручна. Це машинка з однією ручкою біля шпинделя. Тримати другою рукою можна за корпус.
Двуручная. Має додаткову рукоять. Таким приладом зручно працювати, шліфуючи великі поверхні.
Найважливіші робочі показники: потужність і діаметр кола
ushm3
Як бачимо, болгарки відносять до побутового або професійного класу, виходячи з їх потужності, розміру кола і комплектуючих. Таким чином, виділяємо дві головні технічні характеристики болгарок:

Потужність електроприводу.
Допустимий діаметр насадки.
З приводу потужності, то у більшості болгарок показник знаходиться в діапазоні від 500 Вт до 3 кВт. Побутові УШМ мають потужність 500-800 Вт, практично навіть до 1 кВт. Побутові болгарки здатні відмінно виконувати нечасті і нескладні роботи (наприклад, порізати труби, арматуру, крою невеликі деталі, зрізати стирчать цвяхи, відполірувати і почистити поверхню). Маленькими малопотужними УШМ зручно виконувати фігурне різання, обробляти дрібні конструкції

Все, що вище 1 кВт потужності - це вже, швидше за все, будуть професійні прилади. Чим більше ви плануєте навантаження, тим вище беріть потужність. Наприклад, щоб різати або шліфувати цілу робочу зміну, пиляти товстий чавун, залізобетонні конструкції, потрібен навіть не 1 кВт потужності, а 2-3 кВт.

Діаметр диска прив'язаний до потужності інструменту прямо пропорційно. Чим вище потужність електричного двигуна, тим важче і більше коло можна встановити на шпиндель. Якщо привід малопотужний, то установка великого диска виведе з ладу мотор, оскільки сильно збільшить навантаження на нього.


Найпопулярніші болгарки з діаметром диска 125 ммТОП 5
Hyundai G 850-125
Hyundai G 850-125
1 194 грн
Metabo W 650-125 (603602010)
Metabo W 650-125 (603602010)
2 510
1 149 грн
Makita GA5030
Makita GA5030
1 599 грн
Einhell TE-AG 125 CE
Einhell TE-AG 125 CE
1 644 грн
AEG WS 13-125 XE
AEG WS 13-125 XE
2 653 грн
Щоб вибрати діаметр диска правильно, орієнтуйтеся на наступний розклад:

Найменший коло 115 мм. Дуже ретельно і акуратно шліфує дрібні деталі, відрізає фігурні контури.
125 мм - найпопулярніший розмір. І ріже, і шліфує чудово, працювати комфортно. Часто використовують при укладанні плитки, при домашньому ремонті, штроблення стін, зачистці і полірування поверхонь. Двигун у таких болгарок потужніший, а розміри і вага оптимальні. Диски 125 мм, шліфувальні або ріжучі, знайти найлегше, вони найпоширеніші.
150 мм. Цей прилад вже буде важче за вагою, зате і потужність зростає. Можна пиляти заготовки середньої товщини, труби діаметром 10-15 мм.
180 мм. Це інструмент тільки професійного класу. Потужний, важкий, великий. Використовується для різання труб великого діаметру (понад 21 мм), листів металу, каменю, для різання бетону на будівництвах.
Найбільший розмір - 230 мм. Зрозуміло, що мініатюрну деталь таким кругом не обробиш. Шліфувати теж важко - надто вже громіздка машинка виходить. А ось залізобетонний блок, цеглу, товстий чавун - раскраиваются моментально.
На що ще звернути увагу при виборі болгарки
ushm4
Важливий момент при виборі болгарки - наявність різних функцій у інструменту. З такими додатковими системами УШМ коштує дорожче, зате натомість отримуємо комфортну і безпечну роботу.

Плавний пуск. При старті знижено навантаження на двигун, немає стартового ривка. Це подовжує ресурс електроприводу, і не тільки. Ви отримуєте можливість почати роботу плавно і м'яко, без смикання машинки, дуже точно і безпечно.
Автоматичне відключення при заклинювання - відмінна функція, що робить роботу безпечною.
Блокування випадкового пуску. Чи не дасть машинці незаплановано включитися, що є гарантією безпеки.
Автоматичне відключення вугільних щіток при певній мірі їх зносу - уберігає ротор від передчасного зносу і згоряння.
Електронний стабілізатор - тримає стабільний число обертів навіть при найсильніших навантаженнях, не даючи приладу "стихнути".
Відбором пилу. Велика кількість пилу завжди виникає там, де ріжуть і шліфують. Це дуже шкідлива дрібнодисперсний пил, дерев'яна, кам'яна, металева. Дихати нею не можна. Тому система видалення пилу - ваше спасіння. Однак, є вона тільки у дорогих професійних шлифмашинок
Автоматичне балансування. Функція є у великих професійних болгарок. Тримає баланс інструменту, тому навіть при зношеному диску, ви не отримаєте биття.
Безключового заміна насадки. Зручна в разі, якщо міняти диски потрібно часто.
Де і як найчастіше застосовують УШМ
ushm5_1_
Оскільки болгарка - машинка мультизадачная, то і сфера застосування у неї дуже і дуже широка.

Найпоширеніша область використання - різання металу. Для виконання цього завдання беруть диски з нанесеним на них абразивом, який стирається під час пиляння.
Шліфування металевих поверхонь виконується зовсім іншими колами - вони набагато товщі. Зернистість може бути різна. Ви можете брати кола з більшою зернистістю для грубої обдирання, або ж з дрібним абразивом - для фінішної поліровки. Абразивні ріжучі диски для шліфування не підійдуть, оскільки можуть тріснути при роботі. Є ще і спеціальні пелюсткові диски для шліфування металів - Шліфтарелка.
Зачистка металевих деталей виконується також товстим колом (5-7 мм) або ж щітками з заліза, сталі та латуні.
Різка бетону, шиферу, залізобетонних і будівельних блоків, каменю, бруківки, бордюрів. Якщо потрібно різати бетон без арматури, то беремо кола товщиною до 3 мм. А в разі розпилу армованого бетону (або граніту) потрібно застосовувати тільки спеціальні алмазні диски, здатні розпиляти залізо. Вони коштують дорожче, зате практично не стираються, а це значить, що глибина розпилу завжди однакова.
Розкрій керамічної плитки. Його виконують за допомогою сталевих дисків, у яких суцільний алмазний край, без зубів. Він дає можливість розрізати плитку акуратно, без сколів.
Різка дерева (пиляють колами з зубами на кромці) дуже травмоопасна. Я не рекомендую застосовувати УШМ для розпилу дерева.
Шліфування дерева болгаркою - досить поширена процедура в невеликих столярних і меблевих майстерень. Для шліфування використовують наждакові пелюсткові Шліфтарелка. Можна також пристосувати і звичайний наждак. Він дасть непоганий результат, незважаючи на те, що шліфувати дерево досить важко, оскільки у нього неоднорідна текстура.
Як бачимо, за будь-якої задачі, виконуваної болгаркою, застосовують різні по товщині і конструкції кола з різних матеріалів. Це дуже важливо - підібрати правильну насадку, так як від неї залежить якість і результат роботи, а також ваша безпека. І ще ділову пораду по власній безпеці - завжди надягайте захисні окуляри і рукавички при роботі з болгаркою.

Переглядів: 310 | Додав: instrumentylviv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0